Hoe breng ik de operationele kosten voor mijn applicatie landschap naar beneden?

Simpel; bouw uw applicaties om met een platform dat voldoet aan de eisen van de moderne tijd of ga die bewerkelijke spreadsheets nu eindelijk eens in een goed onderhoudbare applicatie omzetten.

 Allereerst is het verstandig om met enige regelmaat uw applicaties even tegen het licht te houden. Wordt de applicatie nog wel voldoende gebruikt en door wie? Wat lost de applicatie eigenlijk op? Wegen de kosten wel op tegen de baten? Dit zijn altijd goeie vragen om je als organisatie te stellen als je competitief wilt blijven in een snel veranderende wereld. Vaak zal het zo zijn dat de kosten van het applicatielandschap in de loop van de jaren zijn toegenomen en dit terwijl de applicaties in de tijd slechter zijn gaan passen bij de eisen die de business op dit moment van u vraagt. Dit komt waarschijnlijk omdat de applicaties die u heeft draaien zijn ontwikkeld op verouderde platformen, verouderde methoden & technieken en verouderde linguïstiek & syntax. Maar ook software development heeft in de loop van de jaren niet stilgestaan en er zijn mooie ontwikkelingen. Computercode is grofweg begonnen met binair enen en nullen invoeren met ponskaarten maar steeds verder is men er in geslaagd om code te ontwikkelen die minder abstract is en dichter bij de business vraagstukken in de buurt komt. Deze nieuwe programmeertalen drukt men uit in generaties. Zo worden de meeste programma’s van tegenwoordig ontwikkeld in 4GL (4de generatie taal). Tegenwoordig zijn we echter alweer een generatie verder: 5GL (niet te verwarren met 5G). Wij noemen het liever Model driven design omdat 5GL associaties oproept aan een oude manier van ontwikkelen.

U kunt dus ook overwegen om deze applicaties na te bouwen op 5GL en dat zal u geen windeieren leggen: De snelheid van ontwikkelen is met minimaal een factor 10 sneller en op het ALAN® platform van Kjerner waar wij mee werken kan dit vaak nog vele malen sneller. U denkt waarschijnlijk: tja, allemaal leuk en aardig maar in crisis tijd heb ik geen investeringsbudget hiervoor. Dan heb ik goed nieuws voor u: het opnieuw bouwen van de applicatie met wellicht nog wat leuke features die al een poos in backlog lagen te wachten op ontwikkeling, kan waarschijnlijk voor hetzelfde bedrag als waarvoor u de huidige applicatie moet onderhouden. U hoeft dus geen extra CAPEX aan te boren maar kan dit gewoon financieren vanuit de OPEX. Vervolgens kunt u de operationele kosten voor zorg, onderhoud en doorontwikkeling van de applicatie voor een fractie van de huidige operationele kosten (laten) doen. We adviseren u graag wat voor u de mogelijkheden zijn. Dank voor uw aandacht.